Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μην το σκέφτεσαι


Μετά σκέφτηκες πως θα ‘θελες να ‘σουν αλλήθωρος. Να μπορείς να την κοιτάς όλη την ώρα κι αυτή να νομίζει πως κοιτάς τον τοίχο. Έτσι να παίξεις λίγο με την ανασφάλειά της. Να δει με την άκρη του ματιού της ότι κοιτάς προς το μέρος της, να γυρίσει σιγά-σιγά για να επιβεβαιωθεί και να δει ότι το βλέμμα σου είναι στραμμένο αλλού. Η μόνη ευχαρίστηση που μπορείς να πάρεις από αυτήν την γκόμενα, που δεν έχει καν την εντιμότητα να σου πει: «Μην με κοιτάς, ρε μαλάκα». Απλά απαξιεί επειδή την παίρνει.

Μετά σκέφτηκες πως θα ‘θελες να ξέρεις να ζωγραφίζεις. Έγραψες τόσα κατεβατά στην ζωή σου και ακόμα να καταφέρεις να εκφράσεις αυτό το συναίσθημα, που είσαι και λυπημένος και χαρούμενος. Και ερωτευμένος και ευτυχής που ‘σαι  εργένης. Και ψυχρός επαναστάτης και γλοιώδης ανθρωπιστής. Και θυμωμένος και ήρεμος. Και όλα αυτά κι άλλα πολλά μαζί. Ίσως μια εικόνα να μπορούσε να εκφράσει αυτό το γαμημένο συναίσθημα. Ο λόγος πάντως, σίγουρα όχι. Πόσο φασίστες γίνονται ώρες-ώρες οι λέξεις;

Μετά σκέφτηκες πως πρέπει να τελειώνεις με όσα έχεις στο πρόγραμμα να κάνεις. Γιατί έχουν προκύψει άλλες 15 ιδέες από τότε, που δεν ξεκινάς να υλοποιήσεις, γιατί «τρέχουν άλλα πράματα που δεν έχουν τελειώσει ακόμα». Πάντα άφηνες την δουλειά στην μέση και ξεκίναγες κάτι άλλο που σου την βάραγε εκείνη την περίοδο. Θες να το κόψεις αυτό.

Μετά σκέφτηκες πως ο κόσμος κάνει βήματα μπροστά, μα τώρα βρίσκεται μπροστά του ένας τοίχος. Και πρέπει να μάθει να σκαρφαλώνει. Εσύ δεν είσαι δάσκαλος ορειβασίας. Αλλά σίγουρα μπορείς να είσαι ο κρίκος  που συγκρατεί το σκοινί.

Μετά σκέφτηκες πόσο έχουν παρτουζώσει όλοι την λέξη «ελευθερία». Είσαι ελεύθερος να πατάς κεφάλια αλλονών αν έχεις τα φράγκα. Κι οι άλλοι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν κάθε 4 χρόνια ανάμεσα σε ψευτοδιλλήματα. Οι μόνες τους διεκδικήσεις: Να μπορούν να «την πίνουν» ελεύθερα, να γαμάνε χωρίς να δεσμευτούν, να «αγαπάνε» χωρίς υποχρεώσεις, να μην ενθουσιάζονται με τίποτα πέρα απ’ την μπερδεμένη πάρτη τους, για να μην τους πουν και δογματικούς, να λένε κλισέ πούτσες μπλε στο
internet ελεύθερα, να μιλάνε δωρεάν στο τηλέφωνο και να κατεβάζουν τζάμπα τσόντες. Ελεύθερη αγορά, ελεύθερες σχέσεις, «τσιμπουκάκι, πισωκολλητό, ελεύθερα πιασίματα:15 ευρώ»

Μετά σκέφτηκες ότι θες ένα ποτό για να ηρεμήσεις ή τουλάχιστον να συνεχίσεις να γράφεις. Αλλά τα περίπτερα ήταν κλειστά, οι φίλοι σου μακριά και που να τρέχεις τώρα μωρέ. Άσε που πρέπει να το ελλατώνεις σιγά-σιγά.Όχι για την υγεία σου. Στ’ αρχίδια σου. Για τα λεφτά πιο πολύ.

Άντε καληνύχτες.

1 σχόλιο:

  1. Οι λέξεις εκτός απο φασιστάκια, μπορούν να γίνουν και πινέλα.
    Για αυτό μη σταματάς να γράφεις. Τουλάχιστον όχι μέχρι να έχεις ζωγραφίσει. Έτσι κι αλλιως μετά, ίσως να μην έχει και νόημα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή